Hundemat test

Test av hundemat

Disse firbeinte lodne kjæredyrene regnes som menneskets beste venn, og de fortjener bare det beste av mat. Vi har derfor testet forskjellig hundemat som tilbys i forskjellige forretninger, og kommet med vår anbefaling av hundemat. Det finnes et enormt utvalg av hundemat i Norge, og alle hundeeiere har sine egne meninger om hva som passer best for sin egen hund. Derfor ønsker vi å påpeke at dette kan brukes som en veileder, men til syvende og sist er det du som må teste ut fôret på din hund for å finne det som passer best til din hunds helse og aktivitetsnivå.

Litt om testhunden

I denne testen har vi testet maten på en Norsk Buhund tispe på 2 år som ikke har noen kjente sykdommer eller allergier. Denne hunden har et normalt aktivitetsnivå som en vanlig familiehund, med daglige turer og normal kondisjonstrening. Hunden veier 13kg, og regnes som en mellomstor hund.

Kriterier

Kriteriene vi har satt i denne testen er derfor at fôret skal være beregnet for en voksen mellomstor hund med normalt aktivitetsnivå, og uten helseplager. Vi har derfor valgt ut fôrtyper fra de forskjellige merkene som regnes som normalt fôr. Vi har plukket ut flere forskjellige leverandører, og sett på innholdet av kjøtt og tilsetningsstoffer, samt størrelse på fôrkulene. Måten vi har rangert merkene er hvordan vi merket at hunden responderte på maten; hvor mye avføring den fikk av maten, om den likte smaken (ville den spise opp?), og om energinivået endret seg. Prisene på fôrsekker har vi valgt å ikke ta med i denne testen siden disse varierer veldig utfra hvor man kjøper fôret og hvilken størrelse på sekk man kjøper, men vi nevner prisklasse på de forskjellige merkene.

1. Provit – frysetørket Vom m/ vitamin

Prisklasse: middels

Provit – frysetørket Vom m/ vitaminFrysetørket hundemat er ideelt når man skal på tur siden vekten er så lav, men er det ideelt å fôre med hjemme også? Svaret er delt, men vi opplevde absolutt mye positivt med denne hundematen. Frysetørket Vom består av 100% rå norsk storfevom, og vekten på den frystetørkede maten tilsvarer 4 ganger så mye vekt i rå mat. Siden maten ikke er varmebehandlet beholdes alle næringsstoffene, og inneholder derfor 33% protein og 57% fett.

Når man skal fôre med frysetørket vom må man huske at 100gram frysetørket mat tilsvarer 400gram rå mat. Siden frysetørket hundemat ikke inneholder vann, må dette tilsettes når maten serveres. Vi valgte som med VOM hundemat å bruke dette som tilleggsfôr, og ga derfor en porsjon av frysetørket vom sammen ved siden av vanlig tørrfôr. Til en hund på 13kg skal hunden ikke ha mer enn 75gram frysetørket vom om dagen, så her var det bare en liten porsjon hver dag. Det vi opplevde var at sekken på 5kg varte kjempelenge, og det ble generelt mye mindre avføring. Testhunden elsket også smaken, og kom løpende når vi tok frem posen med denne hundematen.

2. Hills – Science Plan No Grain Medium Adult Chicken

Prisklassse: middels

Hills – Science Plan No Grain Medium Adult ChickenVi valgte å teste en sekk med vanlig hundemat fra Hills med kyllingsmak siden vi vet at hunden foretrekker dette fremfor smak av fisk. Vi valgte også varianten som er merket med at den er fri for kornprodukter da dette ikke er en naturlig del av hundens kosthold. Innholdet er beregnet for hunder med normalt aktivitetsnivå, og består av ingredienser av høy kvalitet som er lett fordøyelige.

Hundematen inneholder ingen kortproduker eller gluten, og består av 28,8% proteiner, 16,9% fett og 45,9% karbohydrater. Merket Hills er anbefalt av veterinærer verden over, og de garanterer at hvis hunden av en eller annen grunn ikke vil spise maten kan posen returneres til forhandler, og du får pengene tilbake.

Testhunden var godt fornøyd med maten, og spiste gledelig opp foret hver kveld. Mengden avføring var på nokså normalt nivå, og energinivået virket også helt normalt. Vi likte også størrelsen på kulene, da de er med på å holde unna tannstein på tennene når hunden må tygge litt større biter.

3. Acana – Adult dog

Prisklasse: høy

Acana – Adult dogDet første vi legger merke til er at pakningen på denne fôrsekken fremstår som vakuumpakket, og det liker vi med tanke på miljøet! Så legger vi merke til innholdet i sekken: det er mimimum 29% råprotein fra ferskt kyllingkjøtt, tørket kylling og tørket kalkun i hundematen, min 17% fettinnhold og 7% råfiber. Kalorifordelingen er fordelt med 29% fra protein, 30% fra grønnsaker og frukt, og 41% fra fett. Når vi så ser på anbefalt fôringsmengde forstår vi hvorfor disse sekkene er av høyere prisklasse.

Når vi skal fôre med dette fôret trenger hunden nemlig mye mindre mat for å få i seg den samme næringsmengden, og derfor merket vi at det var generelt mindre mat som kom ut igjen i andre enden også. Testhunden virket til å lik smaken godt, og virket helt normal i aktivitetsnivået etter å ha spist denne maten over en periode.

4. VOM – Active fullfôr

Prisklasse: middels

VOM – Active fullfôrDe siste årene har det blitt mer og mer populært å råfôre hundene i Norge, og dette kommer naturligvis av at kunnskapen om hundens næringsbehov har økt. Active-serien fra VOM er et av førstevalgene for dem som ønsker å fullfôre på råfôr, og denne serien er beregnet som fullfôr til normale, friske og utvokste hunder med moderat til høyt energinivå. VOM kan også brukes som tilleggsfôr sammen med tørrfôr, og siden testhunden er vant til å spise tørr hundemat var det denne varianten vi valgte.

Denne hundematen er satt sammen av råvarer fra kylling, svin og storfe, og kan fås i både poser med porsjonskuler, eller i store fryste blokker man må kutte opp selv. Foret har tilnærmet ingen tilsetningsstoffer, og består av 15% protein og 19% fett.

Testhunden var i ekstase, og elsket smaken. Hun ville gjerne ha både to og tre porsjoner av denne, men siden vi valgte å gi det som tilleggsfôr, fikk hun bare en liten porsjon om dagen. Vi merket ingen endring i mengde avføring, og ikke stort på energinivå, men merket godt at denne maten likte hun godt.

Konklusjon

Siden alle hunder er forskjellige kan vi ikke anbefale en og samme type mat til alle hunder, men etter denne testen anbefaler vi virkelig at hundeeiere prøver ut Frysetørket Vom fra Provit. Hunden elsket smaken, og vi ble imponert av hvor mye næring det var per 100 gram. På denne måten fikk vi også sørget for at hunden fikk i seg nok væske hver dag, så dette ble den store vinneren for oss!