Test av knivslipere

Hva definerer en god knivsliper?

Det er flere faktorer som spiller inn når man skal velge mellom de forskjellige knivsliperne som finnes på markedet. For noen er det stort sett bare pris det står på, mens andre har gode kokkekniver som trenger skikkelig vedlikehold. Vi har alle et forhold til kjøkkenet, men noen legger større prestisje i matlagingen og derav har også større krav til utstyret som brukes. Dette er noe man bør tenke over når man skal velge knivsliper. Å slipe en kniv hjemme er ikke det samme som å få den slipt på nytt av en profesjonell, men det er en utrolig bra måte å vedlikeholde bladet på.

Vedlikehold av kniver

I tillegg til å slipe kjøkkenkniver jevnlig er det veldig viktig å behandle dem riktig slik at man unngår at de blir sløve. Først og fremst skal kniver aldri vaskes i oppvaskmaskin, og sjeldent med såpe. Kjøkkenkniver skal vaskes i varmt vann med børste. Kniver skal heller aldri oppbevares i skuff, eller bli liggende på kjøkkenbenken; de skal enten henges opp på knivmagnet eller oppbevares i en knivblokk slik at kniveggen aldri blir liggende på benken. Når man bruker kniven er det viktig å bruke skjærebrett av tre eller plast; aldri bruk skjærebrett av sten eller marmor da dette kan skade knivbladet. Dersom man sliper kniven etter hvert bruk vil den holdes godt vedlike, og man slipper å måtte jobbe med en sløv kniv.

Kriterier for testen

I denne testen har vi satt opp noen kriterier som vi skal måle knivsliperne på. Disse har vi valgt ut for å enklest mulig kunne sammenligne sliperne, og gi en så rettferdig vurdering som mulig. Vi har også valgt disse ut fordi de representerer det kundene oftest ser etter når de skal velge en ny knivsliper til kjøkkenet.

  • Brukervennlighet
  • Bruksområder / Egenskaper
  • Pris

Vi har ikke satt et øvre tak som kriterium på pris, men vi har valgt å holde oss unna de knivsliperne som er beregnet for profesjonelle kjøkken. Her tar vi for oss knivslipere som er beregnet for husholdningskjøkken, og hobbykokker. Brukervennlighet er et viktig kriterium da dette direkte påvirker hvor fornøyd kunden kommer til å bli med produktet. Det spiller ofte ingen rolle at sliperen er dyr og fancy hvis den er umulig å bruke riktig, derfor verdsetter vi dette punktet veldig i denne testen. Sist, men ikke minst, ser vi på hvilke bruksområder sliperen har. Kan den for eksempel slipe flere typer kniver, er den spesielt beregnet til noe eller er den veldig allsidig? Av egenskaper kan den for eksempel være en manuell eller elektrisk sliper.

1. Global Knivsliper Shinkansen

Global Knivsliper Shinkansen testGlobal er kjent for sine skarpe og gode kniver til all mulig matlaging, og de har også kommet med denne knivsliperen som er perfekt tilpasset Globalknivene. Denne sliperen er vinklet slik at den passer perfekt til slik man burde slipe japanske kniver, og andre kniver med glatte blad.

Husk at det er viktig å sjekke bruksanvisningen før bruk! Kammeret skal fylles med vann for å rense stenene, og forhindre at metallet på knivene varmes opp. Kniven skal trekkes loddrett frem og tilbake gjennom den hvite stenen syv-åtte ganger, og deretter gjentas prosessen på den lyserøde stenen. Husk å vaske kniven etterpå for hånd.

Sliperen kan brukes på alle kniver med glatte knivblad, og har en fornuftig pris. Den er enkel i bruk, og tar opp lite plass på kjøkkenet. Derfor anbefaler vi denne knivsliperen.

Pris: kr 499,-  (Ref. Jernia)

Denne får førsteplassen fordi den har en fornuftig pris, den er veldig brukervennlig og er laget med høy kvalitet.

2. Skäranda fra IKEA

Skäranda fra IKEA testDenne knivsliperen har tre ulike spor for grov, medium og fin sliping av de fleste typer kniver. Den er beregnet for sliping av alle typer kniver i alle typer stålkvaliteter. Dette er en rimelig variant som virkelig får jobben gjort. Merk at sliperen skal være fylt med vann hele tiden under bruk for å unngå at knivbladet blir varmt. Dra kniven horisontalt frem og tilbake 15-20 ganger først, deretter på den lyserøde stenen, og til slutt på den hvite stenen. Vask knivbladet og sjekk om kniven er godt nok slipt. Dersom du ønsker en enda skarpere knivegg gjentar du prosessen til ønsket resultat. Håndtaket er av gummi slik at den er enkel å holde i.

Sliperen er relativt enkel i bruk, men den kan være litt vanskelig å holde stille mens knivene slipes. Knivene blir godt slipt, og det er enkelt å gjenta prosessen dersom man ønsker enda mer sliping på kniven.

Pris: kr 129,- (Ref. IKEA)

Denne får andreplassen på grunn av verdi for pengene.

3. OBH Nordica Knivsliper

OBH Nordica Knivsliper testDenne knivsliperen er elektrisk og gjør mesteparten av jobben for deg. Den har to fjærende slipehjul med 20 keramiske staver hver. Den er høyst brukervennlig da man ikke trenger å gjøre mye jobb selv, og den er veldig god på stålkniver. De keramiske stavene justeres automatisk etter kniveggen slik at alle typer kniver skal slipes optimalt med denne sliperen (unntatt brødkniver og andre kniver med tagget blad).

Denne knivsliperen er både veldig brukervennlig, tar lite plass på kjøkkenet, og har en overkommelig pris, og derfor kan vi virkelig anbefale denne sliperen. Den passer bra til alle som ønsker å få en optimalisert sliping på kjøkkenknivene hver gang, og sørge for at man ikke gjør knivene sløvere ved å slipe dem feil.

Pris kr 579,- (Ref. Elkjøp)

Denne får tredjeplassen siden du får en veldig enkel jobb, men prisen er litt høyere enn ønsket.

 

4. Vulkanus VG2 Professional knivsliper

Vulkanus VG2 Professional knivsliperDenne knivsliperen justerer slipevinkelen automatisk mellom 11 til 21 grader. Dette gjør at kniven alltid slipes i den optimale vinkelen, og kan derfor slipe de aller fleste kniver. Den er enkel å bruke, og har en fjærteknologi som gjør slipingen så enkel som den kan bli. Den er laget i høy kvalitet, og vil ha en lang levetid. Den tåler til og med oppvaskmaskin.

Denne sliperen kan slipe både glatte stålkniver og taggete kniver som brødkniver, noe som gjør at den er i en helt egen klasse. Det er få andre slipere som kan slipe taggete overflater. Du kan derfor slipe alle typer kniver og sakser med denne sliperen. Den er derimot også en nokså dyr knivsliper så her kreves det en investering, men gevinsten er å aldri slite med å kutte grønnsaker med en sløv kniv igjen.

Pris kr 1799,- (Ref. Bakeren og kokken)

Denne får fjerdeplassen på grunn av prisen. Det er mye kvalitet for pengene, men den er fortsatt et stort prishopp fra de andre konkurrentene i testen.